Overdrachtsbelasting voor beleggers gaat omlaag
- Hypotheek nieuws
- Makelaardij nieuws
- 05-09-24
De overdrachtsbelasting voor beleggers, verhuurders en projectontwikkelaars gaat omlaag. Dat is een van de maatregelen van de kabinetsbegroting voor volgend jaar, die worden gepresenteerd op Prinsjesdag en al zijn uitgelekt via de De Telegraaf.
Het gaat om de overdrachtsbelasting voor huizen waar de koper niet zelf in gaat wonen. Deze belasting werd in 2021 verhoogd van 2 naar 8% en per aanvang 2023 verder opgetrokken naar 10,4%. Doel van deze maatregelen was om beleggers van de woningmarkt te weren en starters meer kansen te bieden. Wie een huis koopt om zelf in te wonen, betaalt nog steeds 2%; starters onder de 35 betalen niets.
Verheugd
Nu gaat de overdrachtbelasting voor beleggers dus weer omlaag, en wel naar zo’n 8%, aldus De Telegraaf. Vastgoed Belang, brancheorganisatie van particuliere verhuurders in vastgoed, reageerde vanochtend verheugd op de uitgelekte Prinsjesdagplannen: “Deze verlaging is een duidelijke erkenning van de uitdagingen waarmee de sector kampt en een signaal dat het kabinet de zorgen van de vastgoedsector serieus neemt.”
‘Buitensporig hoog’
Beleggers en projectontwikkelaars morren al langere tijd over de hoge aankooptaks. De directies van NEPROM en IVBN vroegen vorige week in het Financieele Dagblad expliciet aan de regering om verlaging van deze belasting, en wel tot 6%. Daarnaast zouden de aangekondigde regels over het aantal te bouwen betaalbare woningen versoepeld moeten worden.
Zo niet, waarschuwden ze, dan zou het doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar “onhaalbaar” worden en komt de door beleggers toegezegde bouw van 50.000 nieuwe middenhuurwoningen voor 2030 in gevaar. De organisaties noemden het belastingtarief in internationale context “buitensporig hoog”.
ASR
Ander signaal kwam enkele weken geleden van verzekeraar ASR, die bij de presentatie van de halfjaarcijfers aankondigde om voorlopig niet meer in nieuwe Nederlandse huurwoningen te beleggen. “Financiële instellingen kunnen en willen helpen met het bouwen van betaalbare huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen. Zo’n investering moet op termijn financieel wel haalbaar zijn”, zei CEO Jos Baeten bij de presentatie van de cijfers. ASR heeft nu 26.000 huurwoningen in beheer.
Gratis carrièregesprek
Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!