Minister Keijzer wil ‘tandje minder’ normen voor snellere woningbouw
- Hypotheek nieuws
- Makelaardij nieuws
- 13-11-24
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vindt dat strenge bouweisen en geluids- en luchtnormen wel ‘een tandje minder’ kunnen om de woningbouw vlot te trekken. Door onder meer een grote ‘dereguleringsoperatie’ is de bouw van 100.000 woningen per jaar uiteindelijk haalbaar, zegt zij.
Mona Keijzer (BBB) neemt als nieuwe woonminister veel beleid over van haar voorganger Hugo de Jonge. Hij heeft Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening weer op de kaart gezet, zegt Keijzer in een interview met Vastgoedmarkt, waarvan ook Cobouw een versie publiceerde.
Keijzer gaat de lijn van De Jonge voortzetten, waarbij ze vasthoudt aan de bouw van 100.000 woningen per jaar. “Ik ben ervan overtuigd dat als we de procedurele barrières weten te slechten, we die 100.000 woningen per jaar uiteindelijk voor elkaar krijgen. Uit onze berekeningen blijkt dat het kan”, zegt ze in het interview.
Afgelopen zomer bleek uit onderzoek van AFB Research dat het doel vanaf 2027 haalbaar is, ondanks dat het woningtekort dit jaar stijgt naar 4,9%. Eerder gaf onder meer de Rabobank aan te twijfelen aan de haalbaarheid van het kabinetsdoel. Daarvoor zou onder meer te veel tijd gaan zitten in bouwtrajecten.
Minder vergunningen en regels
De bewindsvrouw geeft aan dat ze woningbouw vlot wil trekken door meer zaken vergunningsvrij te maken, bezwaarprocedures te stroomlijnen en het mes te zetten in overvloedige regelgeving. Ze zegt bezig te zijn met een ‘massieve dereguleringsoperatie’. Zo zijn er volgens haar niet alleen uitgebreide bouweisen voor nieuwe woningen, maar ook hele strenge normen op het gebied van geluid en luchtkwaliteit. Om nieuwbouw weer vlot te trekken, moeten de eisen en normen wat haar betreft wel een ‘tandje minder’ kunnen.
Geen woningcrisis
De minister spreekt over een woningtekort en neemt het woord ‘woningcrisis’ niet graag in de mond. Dat is door de asielcrisis nogal beladen geworden, vindt ze. “Ondertussen zijn alleen al in Rotterdam zo’n 80.000 mensen op zoek naar een woning, terwijl er jaarlijks maar zo’n 9.000 vrijkomen. Die mensen hebben een dik probleem en zij zijn lang niet de enigen. Dus in die zin is er wel degelijk sprake van een crisis, ja.”
Verlaging overdrachtsbelasting
In het interview gaat Keijzer ook in op de verlaging van de overdrachtsbelasting. Marktpartijen willen naar een tarief van 6%, want daarmee zou het aantal transacties flink toenemen. Maar zo werkt de overheid niet, zegt de minister. Ze is er twee maanden na haar aantreden wel in geslaagd om de overdrachtsbelasting voor beleggers met ruim 2 procent te verlagen. “Het zou fijn zijn als de markt mij hiervoor wel even de credits zou geven.”
Afspraken tussen overheid en markt
Verder hamert Keijzer op samenwerking tussen overheid en markt om goede afspraken te maken over de nieuwe woningen die erbij moeten komen. Op 11 december houdt ze daarvoor een Woontop met overheden en marktpartijen.
Gratis carrièregesprek
Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!