Makelaar kan online veiligheid verbeteren

  • Hypotheek nieuws
  • Makelaardij nieuws
  • 09-10-24

Makelaarskantoren kunnen hun online veiligheid verbeteren, onder meer door email beter te beveiligen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Economische Zaken, dat een subsidieregeling openstelt voor maatregelen tegen online criminaliteit.

Het ministerie bracht in kaart hoe bedrijven uit verschillende sectoren zich weren tegen cybercrime zoals phishing en virussen.

Gemiddeld heeft 60% van alle ondernemers maatregelen genomen om online beschermd te zijn tegen bijvoorbeeld het hacken van gegevens. In de sector informatie& communicatie (67%) en financiële dienstverlening (64%) gebeurt dat het vaakst. De kleinere bedrijven in de sector ‘verhuur en handel in onroerend goed’ zitten daar met 59% iets onder.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

bron: ministerie van EZ

Bedrijven in verhuur en handel van onroerend goed nemen vooral basismaatregelen zoals het maken van backups (69%) en maatregelen tegen phishing (66%), blijkt uit een enquête. Andere beveiliging is minder gangbaar. Zo antwoordt slechts 41% van de ondervraagden met ‘ja’ op de vraag of emailverkeer bij het bedrijf is beveiligd.

Subsidieregeling

Betere basismaatregelen zijn volgens het ministerie van cruciaal belang om het risico op aanvallen door online criminelen te verkleinen. Voor kleinere mkb-bedrijven tot 50 werknemers heeft het ministerie daarom een subsidieregeling opengesteld. Deze bedrijven kunnen 50% van de kosten vergoed krijgen van de aanschaf- of abonnementsprijs en/of de implementatie van digitale technologie. Dat geldt voor een bedrag van minimaal €200 en maximaal €1250.

Het kan dan gaan om bijvoorbeeld anti-virussoftware, maatregelen voor tweetrapsverificatie en trainingen om de online veiligheid te vergroten. Tot 31 december kunnen ondernemers bij RVO.nl aanvragen indienen voor een tegemoetkoming in de kosten die vanaf 2 september dit jaar zijn gemaakt. Bedrijven kunnen ook een check uitvoeren om te zien in hoeverre de veiligheid op orde is.

Online oplichting

Tegelijkertijd is het ministerie van Justitie een campagne begonnen tegen online oplichting. Twee op de drie Nederlanders hebben vorig jaar weleens een bericht gekregen van online criminelen om geld of gegevens te verstrekken. Hierdoor zijn vorig jaar 1,4 miljoen mensen in Nederland slachtoffer geworden van online oplichting.

Gratis carrièregesprek

Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!

Delen via