Drie makelaars over Rotterdam: woonvisie met een plek voor iedereen

  • Hypotheek nieuws
  • Makelaardij nieuws
  • 13-01-25

De dynamiek, de vele en veelzijdige voorzieningen die er zijn: iedereen heeft zo zijn redenen om in de stad te wonen. Maar hoe is het om te makelen in een stad zoals Rotterdam? De havenstad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en mensen uit de regio en kent een grote variëteit aan buurten. Drie makelaars in Rotterdam vertellen wat makelen in deze stad zo bijzonder maakte en tegen welke uitdagingen zij aanlopen.

Tekst: Petra Frans en Geert Hilferink

Rotterdam werkt hard aan het aantrekkelijker maken van de stad om in te wonen. Voor de Rotterdammers zelf en oud-inwoners, maar ook voor woningzoekers die zich in de stad willen vestigen. Afgelopen voorjaar stelde de gemeente een woonvisie vast, met daarin vier pijlers waarmee de stad zich tot 2040 wil doorontwikkelen als woonstad.

Belangrijke voorwaarde in de groeiambitie van Rotterdam is de toename van het aantal woningen in het middensegment en het aantal sociale huurwoningen dat op peil moet blijven. Het stadsbestuur stimuleert daarbij het snel bouwen van betaalbare woningen, met als doel om jaarlijks 3.500 tot 4.000 nieuwbouwwoningen te bouwen. Daarvan moet 65% betaalbaar zijn. Rotterdam daagt partijen bovendien uit om met ideeën te komen om woonruimte te maken in bestaande gebouwen.

Toekomstbestendige en vitale wijken vormen een tweede pijler. Samen met vve’s en huiseigenaren wordt achterstallig onderhoud en verduurzaming van bestaande woningen aangepakt.

‘Goed huren en verhuren’

Groepen Rotterdammers die minder kansen hebben op de woningmarkt, verdienen de komende jaren extra aandacht. Alle Rotterdammers moeten in 2040 een woning hebben die past bij hun inkomen of zorgbehoefte. Rotterdam biedt daarbij kansen voor innovatieve woonzorgconcepten en wil woningen zo eerlijk mogelijk verdelen.

Om de positie van huurders te versterken, maakt het stadsbestuur zich hard voor een huurmarkt die toegankelijk, inclusief en eerlijk blijft. De bestaande aanpak ‘Goed huren en verhuren’ wordt daarvoor geïntensiveerd.

Hugo Voets: ‘Werken in Rotterdam is dynamisch’

Net als alle makelaars in Rotterdam krijgt Hugo Voets te maken met problemen als slechte funderingen en hoge erfpachtkosten, maar is er ook ruimte voor humor en gezelligheid.

Hugo Voets: “Veel woningeigenaren krijgen te maken met hoge kosten, omdat hun erfpachtcontract afloopt”. Foto: @Work Makelaardij

Nuchter, relaxed en behulpzaam: dat is de mentaliteit in Rotterdam, die makelaar Hugo Voets (34) erg aanspreekt. “Daarom ben ik acht jaar geleden vanuit Delft gekomen om hier te werken. In een grote stad is het ook dynamischer, er gebeurt altijd wat.”

Met collega’s Wil en Tom vormt hij @Work Makelaardij. Alle drie werken ze als zelfstandig ondernemer. Dat biedt vrijheid en flexibiliteit, zegt Voets. “Je kunt je eigen tijd indelen en bijvoorbeeld ook buiten kantoortijden bereikbaar zijn. Daarnaast is het prettig dat je altijd iemand hebt om mee te sparren.” Ze richten zich nu vooral op aankoop, binnenkort komt er een collega bij die verkoop gaat doen.

In Rotterdam spelen een paar grote problemen rondom huisvesting, zegt de makelaar. “Veel woningeigenaren krijgen te maken met hoge kosten, omdat hun erfpachtcontract afloopt. Ze krijgen dan een aanbod om die tegen een hoge prijs af te kopen of moeten kiezen voor een canon. Het is voor mensen een nachtmerrie als ze dit niet meer kunnen betalen.”

Lees ook: Erfpacht een struikelblok voor alle partijen

Gebrekkige houten paalfunderingen

Daarnaast loopt hij op grote schaal tegen gebrekkige houten paalfunderingen aan. “Ook die jagen mensen op mogelijke toekomstige kosten. En omdat niet elke huiseigenaar onderzoek laat doen, is het heel belangrijk dat kopers zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen.” Voets volgde daarom een opleiding tot bouwkundig inspecteur. Zo kan hij aspirant-kopers beter informeren over de staat van een woning en eventuele kosten die bij gebreken komen kijken. Hij pleit voor funderingslabels, zodat de situatie voor iedereen duidelijk is.

Als sterke punten van @Work noemt Voets de persoonlijke benadering van de klant, goede bereikbaarheid en effectiviteit – ‘we weten hoe we ergens tussen moeten komen en stellen daardoor weinig klanten teleur’. Daarnaast straalt de gezellige sfeer op het kantoor uit naar klanten, denkt Voets. “Er wordt veel gelachen, we hebben ook goede contacten met andere collega’s in Rotterdam. Het is mooi dat daar ook ruimte voor is.”

Mario Janssen: ‘Vraag overstijgt overal het aanbod’

Van Driel Makelaardij is gericht op de zuidelijke kant van de stad Rotterdam. Net als in het centrum, geldt in dit gebied dat de vraag naar woningen het aanbod ver overstijgt, vertelt makelaar Mario Janssen.

Mario Janssen: “Een klant in een kwartier door een woning jagen, doen wij niet”. Foto: Van Driel Makelaardij

Van Driel Makelaardij heeft twee vestigingen: een in Rotterdam en een in Vlaardingen. Het werkgebied van de vestiging Rotterdam bestaat uit zuidelijke stadswijken als IJsselmonde en Zuidwijk. Het is een gebied waar woningen iets betaalbaarder zijn dan in hartje Rotterdam, maar qua belangstelling niet onderdoen voor de binnenstad. Ook overbieden is bij deze woningen aan de orde van de dag, zegt Mario Janssen (38).

Tijd en aandacht zijn belangrijke pijlers onder de dienstverlening van het makelaarskantoor. “Een klant in een kwartier door een woning jagen, doen wij niet, al is de vraag nog zo groot”, legt de makelaar uit. Door oprecht belangstelling te hebben voor iemand en te luisteren naar wensen, groeit het vertrouwen bij een klant. Vaak leidt het ook tot hogere biedingen, merkt Janssen. Het kantoor heeft hierdoor veel terugkerende klanten en mensen die via mond-tot-mondreclame de makelaars weten te vinden.

‘Lokale en regionale doorstroming zeer welkom’

Er wordt weer gebouwd in het werkgebied, zoals in het voormalige Visserijcentrum in Vlaardingen. Daar verkoopt Van Driel woonhuizen en appartementen. Wel is het de vraag of het voldoende is, geeft de makelaar aan. In de stad Rotterdam komen er in de Kop van Zuid vooral in het duurdere segment woningen bij. “Daarmee wordt misschien niet helemaal voorzien in de vraag naar betaalbare woningen, maar veel kopers laten bij verhuizing een goedkopere woning achter”, zegt Janssen. “Ook dat zorgt voor lokale en regionale doorstroming op de woningmarkt, die we goed kunnen gebruiken.”

Dimitri van Kleef: ‘Kwaliteit bieden in een selectief gebied’

Makelaar/eigenaar Dimitri van Kleef probeert veel lokaal en selectief te werken om de kwaliteit te waarborgen.

Dimitri van Kleef: “Een persoonlijke benadering verdwijnt bij steeds meer bedrijven”. Foto: Van Kleef Makelaars

Met zijn team kijkt Dimitri van Kleef (47) terug op een behoorlijk druk jaar. Dit komt doordat beleggers woningen afstoten als gevolg van landelijke wetgeving en lokale regels rond de verhuur van woningen in Rotterdam. Die regels worden actief gehandhaafd, vertelt Van Kleef. “Al die extra woningen zijn voor ons handel, maar uiteindelijk is het slecht voor de economie als beleggers zich terugtrekken. En bovendien maakt dit betaalbare huur voor een grote groep onbereikbaar.”

Van Kleef begon in 1999 bij een groot makelaarskantoor, maar besloot al snel om over te stappen naar kleinere kantoren. Daar was de klantbenadering wat persoonlijker en dat sprak hem meer aan. Uiteindelijk begon hij in 2010 zijn eigen kantoor. Inmiddels werken hier zeven mensen, plus af en toe zijn dochter, die ook belangstelling heeft voor het vak.

Al jaren in top-10 vanwege meeste transacties

Ook in zijn eigen bedrijf is aandacht voor de klant een speerpunt. “Een persoonlijke benadering verdwijnt bij steeds meer bedrijven, terwijl mensen dat wel waarderen”, legt hij uit. Verder is ‘afspraak is afspraak’ van toepassing op de werkwijze van het kantoor. “Dit klinkt voor de hand liggend, maar van klanten hoor ik dat dit niet overal zo is.” Deze aanpak heeft ertoe geleid dat het kantoor al langere tijd in de NVM Top-10 staat van makelaarskantoren in Rotterdam met de meeste transacties.

Van Kleef vindt het handig dat hij een geboren en getogen Rotterdammer is. “Het voegt iets toe als je lokaal werkt en veel kennis hebt over je werkgebied.” In principe werkt het team in groot Rotterdam en in omliggende gemeenten als Schiedam, Vlaardingen en Capelle. Maar omdat de bereikbaarheid niet altijd optimaal is – ‘de auto wordt uit de stad geweerd, waardoor er steeds meer verkeersinfarcten ontstaan’ – zoekt het kantoor steeds meer opdrachten in een kleinere straal rond het kantoor in de wijk Delfshaven. “Zo werken we steeds meer selectief in een klein gebied, ook om de kwaliteit te kunnen waarborgen.”

Lees meer artikelen uit Vastgoed 10 over Taxeren, juridische zaken & regelgeving

Gratis carrièregesprek

Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!

Delen via