Gemeente Arnhem wijst huurders op rechten, vaker ‘wegpest-praktijken’

  • Hypotheek nieuws
  • Makelaardij nieuws
  • 28-08-24

De gemeente Arnhem lanceert een campagne om huurders te wijzen op hun rechten en foutverhuurders te weren uit de stad. Huurders melden sinds de invoering van de Wet Betaalbare Huur op 1 juli dat ze vaker last hebben van ‘wegpest-praktijken’ van beleggers.

Met de campagne ‘Dat Huurt Lekker’ wil Arnhem de positie van huurders versterken en misstanden op de huurmarkt bestrijden. “Het is belangrijk dat huurders weten welke rechten zij hebben”, zegt wethouder Wonen Paul Smeulders. “Tegelijkertijd zijn we duidelijk naar foute verhuurders: jullie zijn niet welkom in Arnhem. We willen dat alle inwoners van Arnhem kunnen rekenen op een veilige, eerlijke en goed onderhouden woonomgeving. Iedereen heeft recht op een goede woning.”

Maximale huurprijs en privacy

De gemeente informeert huurders via posters in abri’s, online advertenties en een website over hun positie en rechten. Op de site zijn bijvoorbeeld de regels rond een maximale huurprijs te vinden, privacyregels en wat de huurder mag verwachten van onderhoud.

Sinds 1 januari heeft Arnhem een meldpunt waar huurders terechtkunnen om misstanden te melden. Bij deze Huurdersbalie kunnen ze bijvoorbeeld te hoge huurprijzen, onderhoudsgebreken of verkeerd berekende servicekosten aankaarten. De balie kan de huurcommissie inschakelen of helpen bij juridische procedures.

Belegger wil van panden af

Nu de Wet Betaalbare Huur sinds 1 juli van kracht is hebben huurders vaker te maken met verhuurders die ze proberen weg te pesten, schrijft De Telegraaf. Het nieuwe puntensysteem betekent in veel gevallen dat de verhuurder de huur moet verlagen. Veel beleggers willen daarom van hun panden af en soms leidt dat tot het onder druk zetten van de mensen die de woningen huren.

Een huurder in Den Haag vertelt in de krant dat hij een bedrag van €9.000 kreeg aangeboden om zijn appartement op een mooie locatie in de stad te verlaten. De verhuurder wil het hele gebouw verkopen, maar de huurder wil niet vertrekken. De verhuurder weigert daarom volgens de huurder sindsdien nog onderhoud uit te voeren.

Makelaar Rob van de Steege meldt in De Telegraaf dat steeds meer beleggers hun panden willen verkopen. Een huurder erin is dan lastig. “We krijgen dan ook regelmatig de vraag wat de mogelijkheden zijn om de huurder eruit te krijgen.”

Ook advocaten blijken daar meer vragen over te krijgen van beleggers. Een grote verhuurder in Amsterdam stuurde naar alle huurders een brief met de mededeling dat de huur werd opgezegd, terwijl dat bij contracten van onbepaalde tijd niet mag.

Gratis carrièregesprek

Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!

Delen via